بررسی مقابله با تنش ‌های خشکی در باغ‌ های انجیر دیم با حضور عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری در رادیو اقتصاد

۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۳:۴۱ کد : ۵۰۵۵ اخبار مصاحبه های علمی، فنی و ترویجی
بررسی مقابله با تنش ‌های خشکی در باغ‌ های انجیر دیم با حضور عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری در رادیو اقتصاد

بررسی مقابله با تنش ‌های خشکی در باغ‌ های انجیر دیم با حضور عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری در رادیو اقتصاد

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه‌ گرمسیری، دکتر حمید زارع، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی و پژوهشکده مرکبات و میوه‌ های نیمه ‌گرمسیری، روز شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ در برنامه مجله رادیویی کشاورزی رادیو اقتصاد حضور یافت و درباره مقابله با تنش ‌های خشکی در باغ‌ های انجیر دیم گفتگو کرد.

دکتر زارع در بخشی از سخنان خود اظهار داشت: انجیر استهبان و انجیر ایران جایگاه خاصی دارد، چرا که از دیرباز و نزدیک به ۲۵۰ سال در کشت دیم وجود داشته است. کیفیت انجیر در شرایط دیم بسیار بالا بوده و هم از نظر طعم و عطر و هم از نظر بار میکروبی در میوه ‌هایی که در این شرایط تولید می‌شوند، در سطح بسیار پایینی قرار دارد. به همین دلیل، بازارهای جهانی که بر سلامت تاکید دارند، به دنبال این نوع انجیر هستند که به شرایط ارگانیک نزدیک است، گرچه نمی ‌توان آن را صد درصد ارگانیک دانست، اما ویژگی ‌های ارگانیک را دارد.

وی افزود: مزیت انجیر ایران، دیم بودن آن است، زیرا نه به منابع آب زیرزمینی وابسته است و نه به انرژی برای پمپاژ آب نیاز دارد، چرا که از نزولات آسمانی استفاده می‌شود. این مسئله هم باعث افزایش کیفیت میوه شده و هم مزایای زیست ‌محیطی به همراه دارد.

دکتر زارع درباره علائم تنش خشکی نیز توضیح داد: در سال‌ های کم ‌بارش، باید آمادگی ورود درختان انجیر به تنش را داشت. وقتی رطوبت خاک به حد ظرفیت مزرعه کاهش یابد، به ‌ویژه در صورت وقوع خشکسالی ‌های متوالی، درختان دچار تنش خواهند شد.

وی با اشاره به تنوع اقلیمی و تاثیر شیب زمین بر میزان تنش، افزود: در مناطق شیب ‌دار، جهت شیب اهمیت دارد. به عنوان مثال، شیب ‌هایی که رو به شرق هستند، بیشتر در معرض تنش قرار دارند. در مقابل مناطقی که سایه ‌دارتر و خنک ‌ترند، معمولا تنش کمتری تجربه می‌کنند.

از جمله علائم تنش خشکی که وی به آن اشاره کرد، می ‌توان به کوچک شدن برگ ‌ها، کاهش تعداد آن ‌ها، بدشکلی برگ، زرد شدن و تغییر رنگ حاشیه برگ ‌ها اشاره کرد. وی افزود: این علائم در جوانه‌ ها نیز ظاهر می ‌شود، به‌ طوری که در بهار، جوانه ‌ها دیر باز می ‌شوند و تعدادشان کاهش می‌ یابد. شاخه ‌ها نیز کوتاه ‌تر می ‌شوند و برگ‌ های کمتری تولید می ‌کنند که می ‌تواند بر سایه ‌اندازی درخت تاثیر بگذارد.

وی ادامه داد: در سال ‌های بدون تنش، سایه ‌اندازی درخت به ‌گونه‌ای است که اگر فردی در سوی دیگر درخت قرار بگیرد، قابل مشاهده نیست، اما در سال ‌های خشک، این سایه کاهش می‌ یابد.

دکتر زارع همچنین درباره پیامدهای ثانویه تنش خشکی گفت: درخت در این شرایط نسبت به آفات حساس ‌تر می ‌شود. یکی از مهمترین آفات، کنه تارتن انجیر است که در شرایط خشکسالی طغیان می ‌کند. حتی در مناطقی که در سال‌ های پربارش آلودگی نداشته ‌اند، در سال خشک با ظهور این آفت مواجه می ‌شوند. برگ ‌ها در این حالت خاک‌ آلود و قهوه ‌ای می ‌شوند و ویژگی ‌های خاصی پیدا می‌ کنند.

وی درباره آفتاب ‌سوختگی نیز توضیح داد: در شرایط عادی، پوشش برگی مانع تابش مستقیم نور به شاخه‌ ها می ‌شود، اما در شرایط تنش به دلیل کاهش تعداد و اندازه برگ ‌ها، نور شدید تری به شاخه ‌ها می‌ تابد. این امر موجب بروز آفتاب ‌سوختگی، پوسته ‌شدن شاخه‌ ها، ترک‌ خوردگی و حتی آسیب به تنه درخت می ‌شود که به صورت شکاف ‌های عمقی بروز می ‌یابد.

دکتر زارع تاکید کرد: در سال ‌هایی با بارندگی کم، توجه به این علائم و آمادگی برای مدیریت تنش خشکی امری ضروری است.


لینک دانلود فایل
آخرین ویرایش۱۰ آبان ۱۴۰۴

اخبار مرتبط