حضور رئیس و معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری در برنامه تلویزیونی رویش شبکه آموزش سیما

۲۶ بهمن ۱۳۹۹ | ۰۹:۴۰ کد : ۲۳۳۳ مصاحبه های علمی، فنی و ترویجی
حضور رئیس و معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری در برنامه تلویزیونی رویش شبکه آموزش سیما

حضور رئیس و معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری در برنامه تلویزیونی رویش شبکه آموزش سیما

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری، در روز شنبه 25 بهمن 99 دکتر مرتضی گل محمدی رئیس پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری به صورت تماس زنده تلفنی و دکتر جواد فتاحی مقدم معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری در برنامه زنده تلویزیونی رویش شبکه آموزش سیما شرکت نموده و به بحث و بررسی در مورد برداشت و نگهداری مرکبات پرداختند.

دکتر فتاحی مقدم در برنامه رویش گفت: در حال حاضر مرکبات رتبه اول تولید را در بین محصولات باغبانی در کشور دارد. معمولا در سراسر سال، میوه مرکبات چون پرتقال، نارنگی، لیموترش، لیموشیرین و گریپ‌ فروت در سبد غذایی خانواده ‌های ایرانی وجود دارند. بخشی به صورت مستقیم و بلافاصله پس از برداشت وارد بازار مصرف و یا فرآوری در صنایع کنسانتره می‌شوند و بخشی صادر و یا در انبار و سردخانه به مدت چند ماه نگهداری و به تدریج به ویژه در نوروز وارد بازار مصرف می‌شوند. در همه این مراحل نیاز است که میوه ضمن داشتن کیفیت ظاهری و داخلی مناسب، دچار کمترین ضایعات و به تبع آن خسارت اقتصادی کمتر به تولید کننده، ذخیره‌ ساز و یا صادرکننده شود.

معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری در ادامه گفت، پوسیدگی میوه مرکبات بخشی از ضایعات مستقیم و ملموس است لیکن هرگونه کاهش در ترکیبات با ارزش غذایی میوه هم نوعی ضایعه محسوب می‌‌شود. رعایت نکات فنی در زمان برداشت میوه و طی جابجایی سبب کاهش آسیب فیزیکی به میوه شده و مانع نفوذ عوامل قارچی به میوه و پوسیدگی آن می‌شود. استفاده از تیمار های مناسب بعد از برداشت و انبارهای استاندارد سبب حفظ عطر، طعم و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی میوه چون ویتامین ث می‌شود. بدیهی است که سطح رعایت اصول فنی طی برداشت، نگهداری و عرضه تعیین کننده میزان ضایعات و کاهش ارزش غذایی میوه است.

وی خاطرنشان کرد، بر اساس مطالعات میدانی ضایعات ناشی از پوسیدگی بین 5 تا 25 درصد مشاهده شده است. این میزان بیشتر مربوط به میوه‌های پرتقال و تا حدودی نارنگی است که ذخیره و به تدریج وارد بازار می‌شوند.

عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری در ادامه گفت، آگاهی از روش ‌های مختلفی که منتج به کاهش میزان ضایعات و افزایش کیفیت میوه مرکبات شود از اهمیت بسیاری برخوردار است.

ایشان همچنین یادآور شدند، طی سال ‌های گذشته و به ویژه در سال ‌های اخیر محققین، بخش ‌های اجرایی و خصوصی به صورت مستقل و یا با همکاری هم در زمینه ابداع و ترویج روش ‌های حفظ کیفیت میوه با کمترین میزان ضایعات پژوهش و فعالیت نمودند. حاصل این فعالیت ها در قالب کارگاه ‌ها و دوره های مختلف آموزشی به بهره برداران منتقل شده است. استانداردهای مربوط به کیفیت میوه مرکبات و انبار نگهداری مرکبات تدوین، ثبت و منتشر شده است.

وی در پایان اظهار داشت، جا دارد در ایران به مسائل برداشت و تکنولوژی پس از برداشت توجه بیشتری شده و با رعایت نکات فنی، از ایجاد ضایعات در محصول جلوگیری نموده و یا آن ‌را به حداقل ممکن رساند. هم‌چنین صادرات میوه ی مازاد هرساله و به صورت پایدار درآید. در این صورت است که نیروهای فعال در تولید و عرضه میوه و فرآورده های مرکبات نیز متوجه خسارت اقتصادی کمتری می‌شوند. تولید میوه با کیفیت، منطبق بر استانداردهای جهانی، سبب رضایت خاطر مصرف کننده داخلی، تسهیل در صادرات و حفظ جایگاه ایران در بازارهای جهانی می‌شود.

همچنین دکتر مرتضی گل محمدی رئیس پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری به صورت تماس زنده تلفنی در این برنامه شرکت کرده و به اهمیت اقتصادی محصول مرکبات، اشتغال زایی، طرح ها و پروژه های پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری درباره مسائل قبل و پس از برداشت مرکبات، کلاس های آموزشی و ترویجی، نشریات و دستورالعمل های فنی و ترویجی با موضوع کاهش ضایعات مرکبات پرداختند.

ایشان گفتند، در دنیا 50 درصد مرکباتی که تولید می شود فرآوری می شود و کشور ایران سهم قابل توجهی در تولید مرکبات دارد.

رئیس پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری گفت، در فرآوری و تولید محصولات جانبی ما بیش از 50 محصول می توانیم تولید کنیم تا ارزش افزوده بالایی داشته باشد. همچنین پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری در قالب اجرای طرح ها و پروژه های تحقیقاتی و از طریق برگزاری دوره های آموزشی برای کارشناسان، باغداران و بهره برداران گام های خوبی در جهت افزایش ارزش افزوده مربوط به صنایع جانبی، کاهش خسارت آفات و بیماری ها در مرحله قبل و پس از برداشت مرکبات برداشته است.

دکتر گل محمدی گفت، در حوزه مسائل فرآوری محصولات باغی بایستی دقت بیشتری داشته باشیم تا عمده محصولات ما به سمت تازه خوری نرود. با توجه به اینکه ما دانش فرآوری محصولات، تولید و رقم را در کشور داریم، اگر ما تولید را اقتصادی کنیم قطعا خیلی از مسائلی که در حاشیه های تولید است به خودی خود برطرف خواهد شد.

در پایان ایشان خاطرنشان کردند، پایانه صادراتی بزرگی در استان مازندران در حال شکل گیری است که بزودی افتتاح خواهد شد که ظرفیت خیلی بالایی دارد. بنابراین بحث کشاورزی قراردادی که مطرح است از طریق تشکل ها و بخش خصوصی روی خواهد داد و ما دانش تولید، نگهداری و صنایع فرآوری و جانبی محصولات را داریم که با افزایش و بروزرسانی این تکنولوژی، ارزش افزوده خوبی برای کشاورزان و بهره برداران خواهد داشت.

لازم به ذکر است برنامه رویش با محوریت مهارت در زمینه کشاورزی، باغداری، دامپروری، شیلات، مراتع و جنگل ها هر روز ساعت 19:10 از شبکه هفت سیما پخش می شود.

برای مشاهده برنامه کلیک کنید

آخرین ویرایش۲۶ شهریور ۱۴۰۴

اخبار مرتبط