بررسی راهکارهای احیای باغات مرکبات خسارت دیده از سرما توسط عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه‌ های نیمه‌ گرمسیری

۲۸ فروردین ۱۴۰۰ | ۰۹:۲۹ کد : ۲۳۳۰ مصاحبه های علمی، فنی و ترویجی
بررسی راهکارهای احیای باغات مرکبات خسارت دیده از سرما توسط عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه‌ های نیمه‌ گرمسیری

بررسی راهکارهای احیای باغات مرکبات خسارت دیده از سرما توسط عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه‌ های نیمه‌ گرمسیری

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری، دکتر حسین طاهری عضو هیات علمی و مدیر گروه فناوری و مدیریت تولید پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری در گفتگویی با روابط عمومی به بررسی راهکارهای احیای باغات مرکبات خسارت دیده از سرما پرداختند.

دکتر طاهری اظهار داشتند: در اواخر زمستان سال 1399 به دلیل کاهش دمای 3 الی 5 درجه زیر صفر، برخی از باغات مرکبات شهرستان های شرق و مرکزی استان مازندران دچار خسارت سرمازدگی شدند. و به دعوت مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران به همراه دکتر تاجور و تنی چند از همکاران استانی از باغ های سرمازده اطراف ساری و جویبار بازدید کردیم. و پس از بررسی راهکارهایی جهت احیا و کاهش خسارت ناشی از سرما ارائه نمودیم.

وی درباره راهکارهای احیای درختان سرمازده گفت، در اولین گام بایستی شاخه های خشک شده هرس شوند. به همین منظور برای رعایت بهداشت باغ ادوات هرس از درختی به درخت دیگر ضد عفونی گردند تا احتمال سرایت پاتوژن از درختان بیمار به درختان سالم منتفی گردد. همچنین محل برش هرس با چسب لاتکس پوشانده شود تا از ورود قارچ از محل هرس ممانعت شود. در گام دوم برای باغ هایی که خسارت برگی کم بوده و هنوز برگ های سالم روی درخت وجود دارند و سرشاخه ها رشد کرده اند، ضمن رعایت استاندارهای محلول پاشی، دو مرحله محلول پاشی اوره با غلظت دو درهزار و مونوپتاسیم فسفات با غلظت یک درهزار با فاصله ده روز توصیه می شود. همچنین در صورت جست زدن درختان، محلولپاشی اوره با غلظت دو در هزار و سولفات روی و اسید بوریک هریک با غلظت یک در هزار توصیه می شود. باغداران توجه نمایند، بدلیل اینکه درختان تحت تنش هستند از محلولپاشی غلظت های بالای عناصر غذایی اجتناب شود. در گام سوم در درختانی که برگ ها صدمه دیده اند و در حال حاضر برگ مناسبی برای جذب مواد حاصل از محلولپاشی ندارند، با توجه به افزایش دمای خاک و فعال شدن ریشه ها، سه الی چهار مرحله کود آبیاری اوره و منوپتاسیم فسفات هر یک به مقدار صد گرم در هر مرحله کود آبیاری توصیه می شود. در دو مرحله آخر کود آبیاری به همراه اوره و منوپتاسیم فسفات از سولفات منگنز و سولفات روی هریک به مقدار ۵۰ گرم برای هر درخت استفاده شود. پس از مشخص شدن میزان گل و عملکرد بقیه مراحل کوددهی متناسب با مقدار گلدهی و عملکرد انجام شود. با توجه به عدم وجود برگ های قبلی و تولید برگ های جوان احتمال فعالیت آفت هایی مانند شته بیشتر است که در مدیریت باغداری باید مورد توجه قرار گیرند و در صورت مشاهده آلودگی شدید توسط حشره کش های توصیه شده توسط حفظ نباتات سمپاشی شوند.

عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری درباره راهکارهای پیشگیری سرمازدگی گفتند: در گام اول باغ ها را باید در مناطقی که خطر ریسک یخبندان کمتر دارند احداث نماییم و بدین منظور از داده های هواشناسی ۱۰ تا ۱۵ ساله اخیر استفاده کنیم. همچنین در مناطق با ریسک خطر سرمازدگی و یخبندان از ارقام زودرس و متحمل به سرما مثل انشو استفاده شود. از نهال سالم و عاری از بیماری به منظور ارتقاء پایداری آنها در برابر تنش سرمازدگی و یخبندان استفاده شود. برای مهار سرمای انتقالی در اطراف باغ باد شکن احداث شود. به منظور ممانعت از نشست برف و شکستن شاخه بایستی نهال ها به خوبی تربیت شوند و چهار شاخه اصلی با فاصله و تناوب مناسب روی تنه انتخاب شوند. جهت جلوگیری از وقوع تنش یخبندان زیر ساخت های آبیاری بارانی را تامین و بکارگیری نماییم، همچنین در مناطق دشت و جلگه ای با سطح ایستابی بالای آب حتما زهکش احداث شود.

همچنین تغذیه بهینه درختان، برداشت به موقع میوه قبل از وقوع سرمازدگی و یخبندان، استفاده از پوشش روی نهال های جوان، کاربرد فوم دور تنه درختان بزرگ به منظور ممانعت از ترکیدگی تنه، قیم گذاری برای درختان در مناطقی با خطر بارش برف و احتمال شکستگی شاخه، انتخاب زمان مناسب برای شخم و هرس بعد از منتفی شدن خطر سرمازدگی و یخبندان از موارد مدیریت و نگهداری باغ قبل از وقوع سرمازدگی و یخبندان هستند که اشاره کردند.

دکتر طاهری در پایان درباره مدیریت و نگهداری باغ در زمان وقوع یخبندان گفتند: در زمان وقوع یخبندان از سیستم گرمایشی استفاده، که توصیه می شود این سیستم را از ۱۲ شب تا ۴ صبح استفاده نمایند. همچنین در زمان وقوع یخبندان از سیستم آبیاری بارانی استفاده نموده که توصیه می شود این روش را از ۱۲ شب تا ۴ صبح استفاده کنند. مدیریت مناسب باغ شامل زهکشی مناسب، تغذیه و آبیاری به موقع، مبارزه با آفات و بیماری ها و رعایت بهداشت باغی باعث تقویت درختان و افزایش مقاومت آنها در برابر تنش ها از جمله سرمازدگی می شود.

آخرین ویرایش۲۶ شهریور ۱۴۰۴

اخبار مرتبط