بررسی زمان مناسب برداشت میوه کیوی رقم هایوارد توسط عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه‌ های نیمه‌ گرمسیری

۲۰ مهر ۱۴۰۱ | ۱۱:۲۷ کد : ۱۹۵۸ مصاحبه های علمی، فنی و ترویجی
بررسی زمان مناسب برداشت میوه کیوی رقم هایوارد توسط عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه‌ های نیمه‌ گرمسیری

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری، دکتر جواد فتاحی مقدم معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری و عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی و پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری در گفتگویی با روابط عمومی به بررسی زمان مناسب برداشت میوه کیوی رقم هایوارد پرداختند.

دکتر فتاحی مقدم گفت: میوه کیوی باید به اندازه کافی رشد نموده و از نظر رسیدن وضعیت مطلوبی داشته باشد. شکل و اندازه میوه بیانگر میزان رشد و نمو میوه هستند. میوه های با رشد ضعیف نشان‌ دهنده ضعف در گرده ‌افشانی و در نتیجه تشکیل بذر کم در میوه است.

وی گفت، برای کسب رضایتمندی مصرف کننده، میوه ‌ها در زمان برداشت و قرار دادن در بسته باید از لحاظ فیزیولوژی به درجه بلوغ یعنی درجه بریکس 6.2 تا 6.5 تقریبا در نیمه‌ ی آبان ماه رسیده باشند و یا دارای متوسط ماده خشک 15 درصد باشند تا در هنگام ورود به زنجیره توزیع به درجه بریکس 9.5 برسند.

ایشان هدف از تعیین این مقدار بریکس در زمان برداشت را ایجاد اطمینان از برداشت میوه‌ها در مرحله بلوغ دانستند و خاطرنشان کردند که این مقدار بریکس، میوه‌ها را قادر می‌سازد وارد چرخه توزیع با وضعیت مناسب شوند و فرآیند رسیدن میوه تا دستیابی به کیفیت خوب خوراکی ادامه داده و با تحمل شرایط حمل و نقل، در انبار نیز ماندگاری بالایی داشته باشد.

دکتر فتاحی مقدم در ادامه اظهار داشت، در سال‌های اخیر مشاهده می‌شود که برخی باغداران، کیوی را حتی با قند 4 درصد در اوایل شهریور برداشت و به بازار عرضه می‌نمایند. در این ‌حالت اقدام به رساندن مصنوعی میوه ‌ها نموده که به دلیل نابالغ بودن میوه‌ ها، تبدیل نشاسته به قندها به طور ناقص انجام می‌شود و مصرف تازه میوه با بدمز‌گی همراه است. باید توجه نمود که این نوع میوه ‌ها قابلیت انبارداری ضعیفی داشته و از طرفی با نرم شدن در انبار از کیفیت مطلوبی نیز برخوردار نیستند.

معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری خاطرنشان کرد، با صدور مجوز برداشت توسط مدیریت های جهاد کشاورزی و نظارت دستگاه های ذیصلاح واجد آزمایشگاه های مرجع و در نظر گرفتن این مجوز به عنوان یکی از مدارک اصلی مورد نیاز برای صادرات، می توان مانع برداشت زود هنگام و آسیب به اعتبار کیوی ایران در بازارهای خارجی شد. این امر تنها نیازمند یک اطلاع رسانی کامل می باشد تا باغداران یا خریداران میوه به موقع نسبت به درخواست مجوز یاد شده اقدام نمایند.

عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری درباره روش اندازه گیری بریکس میوه گفت، تعداد کمینه 15 عدد میوه سالم و یکنواخت از جهات و بخش های مختلف درخت انتخاب کرده و سر و ته میوه از هر طرف به اندازه 1.5 سانتی‌متر بریده و از هر قسمت یک قطره روی صفحه دستگاه رفراکتومتر قرار داده و عدد بریکس قرائت شود. میانگین این دو عدد درجه بریکس هر میوه است. میانگین بریکس حداقل 15 میوه نمونه ‌برداری شده نباید کمتر از حداقل 6.2 درصد باشد.

ایشان تاکید نمودند که باغداران نباید از هیچگونه ماده شیمیایی که محرک رشد و بزرگ شدن میوه است استفاده نمایند چراکه علاوه بر زیر سوال بردن سلامت میوه برای مصرف کننده، عمر انباری میوه نیز به شدت کاهش می یابد. پیشنهاد می شود مسوولان نظارتی کشور و متولیان امر از ورود و توزیع این ترکیبات و یا تبلیغ به مصرف آنها جلوگیری نمایند. بی توجهی به این امر به قیمت از دست دادن بازارهای خارجی کیوی ایران خواهد شد که خود برای اقتصاد منطقه بسیار زیان آور خواهد بود.

دکتر فتاحی گفت، استفاده از  روش اندازه گیری درصد قند آسان بوده و برای غالب باغداران کیوی امکان پذیر است. واحدهای تحقیقاتی استان ‌های کیوی کار و مراکز خدمات جهاد کشاورزی می‌توانند به عنوان مرجع مطمئن اندازه گیری و اعلام زمان مناسب برداشت کیوی رقم هایوارد مطرح باشند.

وی در پایان اظهار داشت، سایر آزمون‌ها و نحوه اندازه گیری ماده خشک در استاندارد ملی ایران شماره 3475 سال 1395 با عنوان میوه کیوی ویژگی‌ ها و روش آزمون آمده است.

آخرین ویرایش۱۷ شهریور ۱۴۰۴

اخبار مرتبط