کنترل نرمتنان مضر مرکبات
مهندس اسماعیل غلامیان و مهندس محمد فاضل حلاجی ثانی اعضای هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری
رابها و حلزونها، هر ساله خسارت زيادي به ميوههاي مركبات بويژه نارنگي و نهالستانهاي مركبات وارد نموده و موجب خسارت زيادي به باغداران ميشوند .
راب خاکستریParmacella ibera و حلزون قهوهای Caucasotachea lencoranea از لحاظ جمعيت و ميزان خسارت، گونههای غالب نرمتنان باغهای مرکبات استان مازندران هستند. این آفات در فصل بهار در خزانهها از برگ نهالهای جوان تغذیه نموده و فصل تابستان را اغلب با خواب تابستانه سپری میکنند و با شروع بارشهاي پایيزه و خنک شدن هوا شروع به فعالیت نموده و از برگ و میوههای مرکبات بویژه نارنگی تغذیه نموده و شرایط را برای فعالیت عوامل بیماریزا (قارچها) مساعد میسازند .
روشهای کنترل
1. کنترل زراعي: از بین بردن علفهاي هرز خزانهها و زیر درختان بوسیله وجین کردن، محلولپاشی با علفکش و روتیواتورزدن بین خطوط کاشت، شرایط را برای فعالیت رابها و حلزونها نامساعد میسازد .
2. استفاده از تلههای جاذب: بطريهاي پلاستيكي حاوي10-5 ميليليتر ماءالشعير بعنوان تله جاذب، بدین ترتیب در پای درختان بطريهای پلاستيكي در عمق 5 سانتيمتري داخل خاك قرار گرفته و در دو طرف بطري در سطح خاك شياري به ابعاد3×3 سانتیمتر ایجاد میگردد تا رابها بتوانند براحتي وارد بطريها شوند سپس نسبت به جمعآوری بطریها و معدوم نمودن رابها اقدام نمود .
3. طعمه مسموم: طعمه مسموم متالدئيد بصورت نواري در اطراف طوقه درختان نارنگي قرار داده تا رابها هنگام نزديك شدن به تنه درخت از آن تغذيه نمايند.