برگزاری سخنرانی علمی با عنوان، آيا روغن هاي امولسيون شونده ميتوانند جايگزين سموم شوند؟ در پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری
روغنها نسبت به سایر آفتکشها برای محیط زیست خطر کمتری دارند و میتوانند به خوبی در برنامههای مدیریت تلفیقی آفات مورد استفاده قرار گیرند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سخنرانی علمی با عنوان آيا روغن هاي امولسيون شونده ميتوانند جايگزين سموم شوند؟ توسط آقای دکتر سیروس آقاجانزاده عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری، در روز چهارشنبه 27 تیر 97 با حضور دکتر فتاحی مقدم معاون پژوهشی، مدیران، روسای گروهها، اعضای هیات علمی، محققین و کارشناسان در سالن جلسات برگزار شد.
در این سخنرانی دکتر آقاجانزاده گفتند، استفاده طولانی مدت از آفت کشهای مصنوعی با طیف اثر وسیع موجب عدم رضایت از کارایی آنها و ظهور سایر آفات و آلودگیهای محیط زیست شده است. امروزه تقاضای زیادی برای ایجاد باغهای ارگانیگ و تولید محصولات سالم وجود دارد، بنابراین بعضی از ترکیبات باید جایگزین حشرهکشهای مصنوعی رایج شوند.
ایشان در ادامه افزودند، روغنهای معدنی از گروه حشره کش های آلی طبیعی بوده و مخلوطی از هیدروکربن های پارافینی و حلقوی هستند. این روغنها از تصفیه مواد استخراج شده نفت در دماهای 275 تا 450 درجه سانتیگراد بدست میآیند. هیدروکربورهای غیر اشباع را از روغن های نفتی جدا شده و برای کنترل برخی از آفات استفاده میکنند. روغنهای نفتی (معدنی) برای کنترل آفات گیاهخوار و بیماریهای گیاهی بیش از 100سال استفاده شدهاند.
عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری گفتند، علت اصلی مرگ حشرات را نفوذ روغن به غشا لیپوپروتیینی سلول های پوستی بدن حشره نسبت می دهند که باعث شکاف برداشتن جلد حشره می شود. تبخیر آب بدن حشره شدیداً افزایش یافته و همچنین در صورت همراه بودن یک ماده سمی با روغن، این مواد به راحتی وارد بدن حشره می شوند. روغنها حشرات، کنهها و تخمهای آنها را به صورت تماسی از بین میبرند و در زمان روغن پاشی تنها حشرات موجود روی درختان از بین میروند و آفاتی که بعد از روغن پاشی گیاه را مورد حمله قرار دهند معمولا تحت تاثیر بقایای روغن قرار نمیگیرند.
وی خاطرنشان کرد، روغنهای معدنی عامل کنترل امید بخش برای دامنه وسیعی از آفات در سراسر جهان هستند. بطوریکه یافتههای تحقیقاتی نشان داده است روی بسیاری از آفات از قبیل شپشکها، کنهها و سایر آفات مرکبات تاثیر موثر و مطلوب دارد. هم اکنون استفاده از روغن پاشی به دلیل تولید روغنهای جدید و بکارگیری روشهای نوین بطور وسیع معمول شده است.
دکتر آقاجانزاده مزایای استفاده از روغنهای معدنی نسبت به آفتکشهای مرسوم را اینگونه برشمردند: طیف اثر وسیعتری روی اغلب گونههای آفات دارند. مقاومتی در آفات مشاهده نشده و یا اینکه بسیار ناچیز است. اثر سوء کمتر روی حشرات مفید و کنههای شکارچی دارند. نسبتا برای انسان و سایر پستانداران و پرندگان مضر نمیباشند و فاقد باقیمانده روی محصولات هستند.
در انتها سخنران ضمن جمع بندی مطالب تاکید کردند، روغنها نسبت به سایر آفتکشها برای محیط زیست خطر کمتری دارند و میتوانند به خوبی در برنامههای مدیریت تلفیقی آفات مورد استفاده قرار گیرند. جلسه با پرسش و پاسخ به پایان رسید.