توصیه های فنی عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری برای مبارزه زمستانه با آفات و بیماری های مرکبات
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری، دکتر اسماعیل غلامیان عضو هیات علمی این پژوهشکده در مصاحبه ای با تاکید بر اهمیت مبارزه اصولی با آفات و بیماری های مرکبات در فصل زمستان، به باغداران توصیه کرد که طبق اطلاعیه کمیته پیش آگاهی استان مازندران، پیش از هرگونه اقدامی برای مبارزه زمستانه، حتماً با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاهپزشکی مشورت نمایند.
وی اظهار داشت: باغداران باید پس از رفع سرما و یخبندان پیش بینی شده در هفته اول اسفند و اتمام عملیات هرس مورد نیاز، بر اساس توصیه های فنی کارشناسان و با دریافت نسخه گیاهپزشکی، مبارزه اصولی با آفات و بیماری های مرکبات را آغاز کنند. این اقدام، گامی اساسی در جهت حفظ و ارتقای سلامت باغات مرکبات استان و افزایش تولید این محصول با ارزش به شمار میرود.
دکتر غلامیان افزود: شروع زمان مناسب برای مبارزه زمستانه با در نظر گرفتن اقلیم منطقه، شرایط رشدی گیاه و نوع ارقام کاشته شده در باغ، از تاریخ ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ به مدت سه هفته اعلام شده است. در این مرحله، روغن پاشی عمومی برای باغات مرکبات با مصرف روغن های امولسیون شونده به میزان ۱۲ تا ۱۵ لیتر در هزار لیتر آب توصیه می شود. همچنین، در باغاتی که سابقه آلودگی شدید به آفت سپردار قرمز و قهوه ای دارند، میزان روغن باید بین ۱۵ تا ۱۸ لیتر در هزار لیتر آب باشد.
وی تاکید کرد: ضروری است که از روغن های استاندارد و دارای مجوزهای لازم که از داروخانه های گیاهپزشکی معتبر تهیه شده استفاده گردد. همچنین به منظور کسب بهترین نتیجه، میزان مصرف روغن امولسیون باید با مشاوره و نظر کارشناسی و با توجه به شرایط آب و هوایی، وضعیت رشدی گیاه و نوع ارقام تعیین شود.
عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری در ادامه به مبارزه با آفت کنه قرمز اشاره کرده و گفت: در باغاتی که سابقه آلودگی به کنه قرمز دارند یا جمعیت این آفت بصورت فعال و با تعداد بالا مشاهده می شود، خصوصاً باغات جوان زیر ۸ سال، باید با استفاده از یکی از کنه کش های موثر و مجاز مانند کلوفنتزین (آپولو)، بروموپروپیلات (نئورون) یا فنپیروکسیمیت (اورتوس) همراه با روغن امولسیون شونده استاندارد اقدام به مبارزه نمود. همچنین، رعایت تناوب مصرف کنه کش ها برای جلوگیری از بروز مقاومت ضروری است.
وی به باغداران توصیه کرد که در باغات جوان آسیب دیده از سرمای زمستانه، مبارزه زمستانه را تا شروع رشد جوانه ها و حذف سرشاخه های خشکیده به تعویق بیندازند. همچنین به منظور کاهش جمعیت انتقالی و پیشگیری از طغیان مگس میوه مدیترانه ای در بهار و تابستان آینده، باید تمام میوه های رسیده به ویژه نارنج های داخل یا حاشیه باغات، خانه ها، پارک ها، معابر شهری و روستایی و شهرک های ساحلی تا پایان سال جمع آوری و میوه های غیرقابل استفاده را در عمق ۵۰ سانتی متری خاک دفن کرد.
دکتر غلامیان در ادامه بیان داشت: به منظور پیشگیری و درمان بیماری بلاست باکتریایی مرکبات در باغات دارای سابقه آلودگی، پس از انجام عملیات هرس و قبل از شروع جوانه زنی، استفاده از ترکیبات مسی مانند اکسی کلرور مس یا بردو به مقدار توصیه شده لازم است. همچنین رعایت فاصله حداقل یک هفته ای بین روغن پاشی و محلول پاشی با ترکیبات مسی ضروری است.
وی بر ضدعفونی کردن ابزار هرس با موادی مانند وایتکس (هیپوکلرید سدیم) یا الکل ۷۰ درصد به منظور جلوگیری از گسترش بیماری های ویروسی، ویروئیدی یا باکتریایی تاکید کرد و افزود: آب مورد استفاده در عملیات سمپاشی نیز باید در صورت بالا بودن PH یا داشتن املاح زیاد، با استفاده از مواد کاهش دهنده یا اصلاحکننده مناسب شود.
دکتر غلامیان همچنین به باغداران توصیه کرد که از مصرف حشره کش ها در مبارزه زمستانه به منظور حمایت از دشمنان طبیعی آفات و حشرات گرده افشان خودداری کنند.
وی در پایان اظهار داشت: توجه به اطلاعات هواشناسی و اطمینان از عدم بارندگی و سرمای شدید ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از روغن پاشی بسیار مهم است. همچنین هماهنگی با زنبورداران منطقه برای جابجایی کندوها قبل از آغاز مبارزه زمستانه به منظور جلوگیری از خسارت احتمالی توصیه می شود. رعایت نکات ایمنی فردی مانند استفاده از ماسک، لباس مخصوص سمپاشی، دستکش، چکمه، عینک سمپاشی و پرهیز از خوردن و آشامیدن مواد غذایی و سیگار کشیدن هنگام سمپاشی، ضروری است. همچنین استحمام و شستشوی دست و صورت با آب و صابون پس از پایان عملیات سمپاشی به شدت توصیه می شود.
به گفته دکتر غلامیان، طبق اطلاعیه کمیته پیش آگاهی استان مازندران کارشناسان حفظ نباتات استان آماده ارائه راهنمایی و پاسخگویی به سوالات تخصصی باغداران و بهره برداران محترم هستند.