فواید و خواص معجزه آسای “انار” از میوههای بهشتی
فصل سرما در راه است و با خودش میوههای جدیدی میآورد؛ از خرمالو و انواع مرکبات گرفته تا انار. انار، میوه خوشخوراکی است که خیلی از خانوادهها آن را به اصطلاح دون میکنند و به همراه نمک و گلپر میخورند. انار خوردن در شب یلدا هم سالهای سال است که به یکی از آداب این شب طولانی سال تبدیل شده. احتمالا از هر کسی درباره خواص انار بپرسید، در پاسخ میگوید که انار خون را تصفیه میکند ولی متخصصان تغذیه، فواید دیگری را هم برای انار ذکر میکنند.
تصفیه خون
میدانید که انار یک تصفیهکننده خون بوده و برای کبد بسیار مناسب است. به این دلیل از قدیم خوردن این میوه برای شفافیت پوست توصیه میشده است .
از امام رضا علیهالسلام نقل میکنند که: انار بخورید تا دهانتان پاکیزه و خوشبو شود. مطالعات متعدد نشان داده که عادت به خوردن این میوه مانع تشکیل پلاکهای دندانی و بروز پوسیدگی دندان میشود .
تقویت قلب
نکته مهمی که باید درباره انار بدانیم خاصیت حفاظتی آن در برابر بیماریهای قلبی است. انار احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را با کاهش فشار خون، جلوگیری از اکسید شدن LDL و تشکیل پلاک در دیواره عروق پایین آورده و ریسک ابتلا به گرفتگی عروق را کم میکند .
رب انار
یکی از فرآوردههای پرمصرف این میوه رب انار است؛ فرآوردهای که به بهانه وفور این میوه در برخی مناطق مانند یزد و شهرهای شمالی کشور تهیه میشود. به این ترتیب که آب انار را جوشانده و آن را تغلیظ میکنند و به عنوان چاشنی به خصوص در خورش فسنجان و تهیه زیتون پرورده مورد استفاده قرار میدهند. البته این رب میتواند ترش و یا شیرین باشد که با افزودن کمی شکر و یا آب نارنج و یا آب غوره این مزهها تقویت خواهند شد .
ترکیب انار و گلپر
خوردن این میوه و آب آن به دلیل ترکیباتی که دارد، یبوستآور است و خوردناش به همراه هسته مانند یک ملین عمل میکند اما به دلیل ایجاد مشکلاتی به هنگام دفع، بهتر است که یک چهارم آن را با هسته و بقیهاش را بدون هسته میل کنید. ضمنا از آنجا که این میوه نفاخ است، مصرف آن با گیاه معطری مانند گلپر که طبع گرمی دارد، خاصیت نفاخ بودن را از این میوه میگیرد .
خوردن انار یا آب آن به تنهایی سوءهاضمهآور بوده و سوزش معده به دنبال دارد. به این دلیل خوردنش با گلپر توصیه میشود. یادتان باشد که خوردن مقدار کمی از انار گلپر زده بعد از غذا به هضم غذا کمک میکند .
میوه بارداری
خانمهای باردار نیز بهتر است در این دوران انار میل کنند زیرا این میوه هم علایم ویارشان را کاهش میدهد و هم به رشد جنین کمک میکند .
آش انار
با این میوه میتوانید آشی گرم تهیه کنید به نام آش انار که یزدیها آن را پخته و بیشتر از همه میل میکنند. طرز تهیهاش به این ترتیب است که برنج و لپه را به همراه سبزی آش (جعفری و گشنیز) و کمی سیر طبخ کرده و سپس نیم ساعت قبل از برداشتن آش از روی حرارت به آن آب انار یا رب انار میافزایند و به جای نعناع داغی که به سایر آشها اضافه میشود، به آن کمی گلپر میزنند .
منبع آنتیاکسیدان
این میوه سرشار از ویتامین C یکی از آنتیاکسیدانهای قوی است و به این ترتیب، خوردن یک عدد از آن یا 100 سیسی از آب انار تامینکننده 16 درصد از نیاز روزانه به این ویتامین است. ضمنا منبعی از ویتامین B5 و پتاسیم است و ترکیبات آنتیاکسیدانی آن هم از خانواده پلیفنولها، دیگر مواد ارزشمند این میوه هستند. مزه گل انار نیز به دلیل تاننی است که در پوستاش دارد، درست مثل چای
در زیر چند خاصیت منحصر به فرد این میوه بهشتی و مفید را بر می شماریم :
۱ ) انار غنی از آنتیاکسیدانهای قوی پلیفنولی (POLYPHENOL) ، تانن (TANNINS) ، (PUNICALAGINS) و (ANTHOCYANINS) میباشد .
۲ ) الاژیک اسید ELLAGIC ACID موجود در انار از بروز سرطان جلوگیری کرده و رشد تومورهای سرطانی را کند میسازد .
۳ ) انار برای سلامتی قلب و عروق، جلوگیری از تصلب شریانها و سکتهها، جلوگیری از پیری زودرس و آلزامیر و پیشگیری از سرطانها بویژه سرطان پروستات مفید است .
۴ ) آب انار خاصیت میکروب کشی و ضذ عفونی کنندگی دارد .
۵ ) یک انار معمولی 40 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین C را تامین میکند. همچنین انار منبع خوبی از اسید فولیک، پتاسیم و آهن میباشد .
۶ ) کاهش فشار سیستولیک خون و کلسترول بد نیز از دیگر خواص انار میباشد .
۷ ) آنتی اکسیدان های موجود در انار 3 برابر میزان آنتی اکسیدانهای موجود در چای سبز و شراب قرمز است .
۸ ) انار تشکیل پلاک عروق را تا 30 درصد کاهش میدهد. انار میزان نیتریک اکساید بدن را نیز افزایش میدهد .
۹ ) انار خون ساز و تصفیه کننده خون است .
۱۰ ) انار عطش را برطرف کرده و خنک کننده است .
۱۱ ) انار برای درمان اسهال، آرتریت، زردی و بواسیر مفید است .
۱۲ ) انار اشتها آور است .
۱۳ ) انار در درمان کم خونی و افزایش انرژی بدن موثر و مفید است .
۱۴ ) انار تقویت کننده کبد و کلیهها میباشد .
خواص دیگر انار :
۱ ) دم کرده پوست انار گلودرد را تسکین میدهد .
۲ ) انار برای التهاب معده مفید است .
۳ ) انار قابض است بویژه پوست ریشه درخت و پوست میوه آن .
۴ ) جوشانده پوست ریشه درخت انار کرم معده را نابود میسازد .
۵ ) انار ادرار آور است .
۶ ) برای درمان اسهال 30 گرم پوست انار را با 3 گرم دارچین در یک لیوان آب بجوشانید و بصورت خنک میل کنید .
۷ ) برای رفع گرفتگی صدا 30 گرم پوست انار را به همراه 2 گرم زاج سفید جوشانده و غرغره کنید .
۸ ) برای رفع دل درد روی دانه های انار نمک و فلفل زده و آن را میل کنید .
۹ ) برای رفع تب یک لیوان آب انار را به همراه اندکی زعفران میل کنید .
۱۰ ) پوست انار را در زیر نور آفتاب خشک کرده و تبدیل به پودر کنید. سپس آن را با اندکی فلفل سیاه و نمک مخلوط کرده و همراه با خمیر دندان، دندانها را مسواک بزنید. این مخلوط باعث سفید و درخشان شدن دندانها شده و برای سلامتی لثه ها نیز مفید است .
۱۱ ) جوشانده پوست انار برای گلودرد و التهاب گلو مفید بوده و همچنین خاصیت ضد کرم نیز دارد .
۱۲ ) دانه انار برای حل کردن سنگ کلیه و مثانه مفید است.